Noe du lurer på når det gjelder å redde data fra harddisk eller minnekort? Her finner du svar på noe, ta kontakt dersom du har andre spørsmål:

 

Hvordan er det mulig å gjenopprette filer som er slettet?

I de fleste tilfeller når du sletter en fil, så forteller du egentlig bare filsystemet at plassen hvor filen lå heretter kan benyttes til andre data. Selve filen kan bli liggende igjen lenge, og hentes frem ved hjelp av de rette verktøyene. Data blir først tapt når området blir overskrevet av nye data, men med litt flaks kan kopier av filen kan være mulig å gjenopprette fra systemet.

 

Hva bør man gjøre dersom man har vært uheldig og slettet data?

Vær forsiktig med alle operasjoner som medfører at det skrives til lagringsmediet, da dette kan gjøre gjenoppretting vanskeligere. Slå av maskinen (evt. koble fra ekstern harddisk/minnepenn dersom det er her data var lagret), og ta kontakt for hjelp.

 

Hva gjør man med ekstern harddisk minnepenn som ikke virker?

Dersom ekstern harddisk/minnepenn ikke virker, eller melder om feil (og ber om formatering) – ikke formater! Det er stor sannsynlighet for at problemet skyldes feil i enhetens filsystem eller kontroller, og med riktig verktøy og arbeid kan data som regel reddes. Slå av/koble fra enheten og ta kontakt for hjelp.

 

Jeg formaterte likevel, er alt håp ute?

Nei. Det er stor sannsynlighet for at data kan reddes. Slå av/koble fra enheten og ta kontakt for hjelp.

 

Harddisken har gått i bakken. Kan jeg slå den på?

Helst ikke… Dersom det har oppstått en mekanisk skade, så kan dette forårsake skader på lesehoder og plater dersom harddisken slås på. Lesehoder kan riktignok byttes, men dersom platen er skadet kan data være tapt for alltid.

 

Kan jeg åpne harddisken og se om noe er galt?

Nei. Luften rundt deg inneholder store mengder støvpartikler, og en harddisk som åpnes vil derfor øyeblikkelig bli kontaminert (forurenset). Et støvkorn er mange ganger større enn avstanden mellom lesehode og platen, og vil kunne ødelegge harddisken eller redusere levetiden betraktelig. For å undersøke en harddisk innvendig trengs et såkalt ” clean room”, eller laminær kabinett som filtrerer vekk all forurensning.

 

Jeg har åpnet harddisken, er det fremdeles håp?

Ja. Avhengig av hva som er gjort og hvilken skade som har skjedd, så kan det være mulig å rense/reparere skaden. Ta i så fall kontakt.

 

Harddisken lager klikkelyder og virker ikke, kan data reddes?

Ja, mest sannsynlig. Slå den av og kontakt oss, så sjekker vi om det er mulig.

 

Harddisken lager en rar pipelyd og virker ikke, kan data reddes?

Ja, mest sannsynlig. Slå den av og kontakt oss, så sjekker vi om det er mulig.

 

Min laptop har vært under vann, er harddisken ødelagt?

Det avhenger av flere ting: hvor lenge harddisken har vært under vann, ferskvann/saltvann osv. Kontakt oss straks, så bistår vi med informasjon om hvordan du kan begrense skade – og videre hvordan data kan reddes.

 

Kan bilder reddes fra et defekt kamera minnekort?

Ja, ofte – men det kommer an på årsak til feil samt type minnekort. Flash-lagring er komplisert teknologi, og ikke alle produsenter av minnekort følger samme ”standard”. Kontakt oss, så sjekker vi mulighet for å redde bildene.

 

Kan data reddes fra defekte NAS / Raid?

Ja. Vi kan rekonstruere RAID (både kjent- og ukjent oppsett) og gjenopprette data fra disse. Selv med defekte eller manglende disker kan det være mulig å rekonstruere dine data. Ta kontakt, så ser vi hvilke muligheter som foreligger.

 

Jeg bor langt unna, kan jeg sende harddisk / minnekort til dere?

Ja, selvfølgelig. Vi dekker hele landet, og du kan selvfølgelig sende lagringsenheten til oss. Kontakt oss gjerne på forhånd i tilfelle det er spesielle hensyn som må tas (eksempel ved vannskade). Om du bor i bergensområdet derimot, er du velkommen til å besøke oss i våre åpningstider.

 

Har uhellet vært ute? Kontakt oss..
Akkurat nå tilbyr vi gratis diagnostisering. Om dataene kan reddes, så gjør vi dette til avtalt pris. Hvis ikke, så betaler du heller ikke noe.